Sverige – ta din utdanning i Sverige

studier i Sverige

Sverige ligger nært Norge, både geografisk, språklig og kulturelt. Det innebærer mindre praktiske problemer å reise dit for å studere siden man ikke trenger å avlegge noen språktest eller visum. Sverige gir fortsatt en smak av det store utlandet, med sin praktfulle hovedstad Stockholm, og Norden første universitet i Uppsala, så vel som mildt klima og flott arkitektur i Jugendstil i Skånes største by Malmö som kun ligger en times fra København. Denne informasjonen er for deg som er interessert i å studere i Sverige
Viser 1-12 av 12 treff
Les om hvordan vi sorterer resultatene
Vil du vite mer om hvordan vi sorterer våre søkeresultater? Les mer om hvordan vi rangerer utdanninger i søkeresultatet.
Viser 1-12 av 12 treff

Studiemuligheter i Sverige

Sverige ligger nært Norge, både geografisk, språklig og kulturelt. Det innebærer mindre praktiske problemer å reise dit for å studere siden man ikke trenger å avlegge noen språktest eller visum. Sverige gir fortsatt en smak av det store utlandet, med sin praktfulle hovedstad Stockholm, og Norden første universitet i Uppsala, så vel som mildt klima og flott arkitektur i Jugendstil i Skånes største by Malmö som kun ligger en times fra København.

Studere i Sverige

Utdanning i Sverige er gratis (med unntak av MBA-studier). Fordelen ved å studere i Sverige er at utdanningen normalt ikke avviker særlig fra tilsvarende norsk utdanning.

I de aller fleste tilfeller er undervisningsspråket svensk, bortsett fra noen engelskspråklige programmer. Nordmenn som begynner å studere på svensk omstiller seg raskt.

Utdanningssystemet

Det er mulig å søke på et helt program (kandidat/bachelor eller magister/master) eller på enkeltemner (kurs). Man kan bygge sammen et program relativt fritt på grunnlag av forskjellige enkeltemner. Men, dette bør gjøres med veiledning fra en studierådgiver, slik at man får laget et program som kan godkjennes som en grad, ettersom det stilles visse krav til sammensetningen. Alle universiteter og høgskoler har centrala studievägledare.

Hvert nivå bygger på det forrige. Som nybegynner søker du på grundnivå. Studiene på grundnivå forutsetter generell studiekompetanse. På dette nivået kan man ta en 2-årig högskoleexamen. Denne tilsvarer ikke en norsk bachelorgrad, men den er anerkjent som høyere utdanning, på bachelornivå. Mer aktuelt for nordmenn er det kanskje å ta en 3-årig kandidatexamen, som tilsvarer en norsk bachelorgrad. Når man har en kandidat- eller bachelorgrad kan man søke på studier på masternivå. Her finnes en 1-årig magistergrad, som ikke tilsvarer en norsk mastergrad, som er 2-årig. Det finnes også 2-årige mastergrader, som er det samme som mastergrader i Norge.

Opptakskrav – Behörighet

Kravene for å komme inn på et studium kalles behörighetskrav. Høgskolene og universitetene i Sverige er åpne for alle som oppfyller kravene om behörighet. Grundläggande behörighet tilsvarer generell studiekompetanse og kreves for alle høyere utdanninger i Sverige.

Särskild behörighet

De fleste utdanninger krever mer enn grundläggande behörighet, det vil si spesifikke fag som for eksempel matematikk eller fysikk. Dette kalles särskild behörighet.

Urval, utvelgelse

Hvis det er flere kvalifiserte søkere enn plasser, må noen velges ut. Dette kallas urval.

For å øke sjansene til å komme inn på ønsket studium kan man ta högskoleprovet. Högskoleprovet måler kunnskap og ferdigheter som er viktige for høgskolestudier. Det er en test som skal måle hvor lett eller vanskelig du kommer til å ha det på högskolan. Alle kan ta denne testen, som holdes to ganger i året.

Du kan ikke få behörighet igjennom högskoleprovet alene, men det kan gi deg mye bedre muligheter i opptaket. Generell studiekompetanse må i alle fall ligge til grunn. Andre måter å velge ut kandidater kan være intervjuer eller arbeidslivserfaring.

Hvordan søke på studier i Sverige

Verket för högskoleservice (VHS) samordner arbeidet med opptak, sammen med universitetene og høgskolene. Man søker online for de fleste studier, både for hele grader, kurs og kurs innen programmer. Dette gjelder også masterprogrammer. Nettsøknaden kan tas i bruk omtrent én måned før søknadsfristen går ut. Søknaden ligger på www.studera.nu.

Bolig

Generelt er det billigere å bo i Sverige enn i Norge, med unntak av Stockholm og til dels Göteborg. De fleste studenter leier leiligheter på det private markedet, men det finnes også studentboliger der man som oftest deler kjøkken med andre studenter. Leien kan variere mellom 1200,- og 1400,- svenske kroner i måneden. Noen læresteder garanterer studentboliger. Andre steder kan det være lange ventelister for både studentboliger og vanlige utleieleiligheter.

Tips

For å få hybel til studiestart er det best å søke gjennom skolens egen bostedsformidling. Det kan være lurt å søke så snart du får antagningsbesked (opptaksbevis) fra lærestedet. Som oftest kreves det at man viser opptaksbevis for å få en studentbolig. Det er i tillegg lurt å opprette en svensk konto når du skal leie en leilighet.

Kilder: ANSA

Sammenlign
Nyhetsbrev
Meld deg på vårt nyhetsbrev om høyere utdanning!